Vita pepparkakor med frukt

Trött på vanliga pepparkakor? Variera med frukt efter egen smak!

Du behöver

  • 300 g smör eller margarin
  • 1 1/2 dl sirap
  • 4 dl socker
  • 3 tsk malen ingefära
  • 3 ägg
  • 2 tsk bikarbonat
  • 13 dl vetemjöl (cirka 800g)
  • 100 g torkade russin, syltade apelsinskal eller suckat. Även 50 g russin och 50 g syltade apelsinskal är en god variant.

Gör så här:

Cirka 160 stycken

Koka ihop ingefära, matfett, sirap och socker. Låt svalna.

Tillsätt äggen.

Blanda hälften av mjölet med bakpulvret och rör ner i smeten.

Tillsätt resten av mjölet och arbeta till en smidig deg.

Låt vila några timmar, gärna över natten.

Hacka frukten i mindre bitar och knåda in den i degen.

Kavla ut till ungefär 2 millimeter tjocklek och stansa ut figurer med formar. Tänk på att frukten kan skada kanterna på kakan när den överflödiga degen tas bort, så se till att trycka ordentligt med formen eller håll kvar formen när du tar bort den.

Grädda i 175 till 200 grader i 8 till 10 minuter, tills pepparkakorna fått guldgul färg.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

bakakaka.se

Kladdkakor

Krispigt

Varför ska alltid barnen ha ensamrätt till knasiga sötsaker? Baka en krispigt kladdig kaka med chokladpuffar!

kladdkakor.se


Salladsrecept

Matig sallad

En fräsch sallad kan vara mättande nog för en hel middag. Fetaostsallad är snabbt, lätt och gott!

Sallad är allroundrätten som passar såväl förrätt som huvudrätt. Och visst kan en sallad mätta: Prova en ny matig sallad till kvällen. Sallad på quinoa och ruccola är smakrikt och läckert med stil! Laga en läcker pastasallad med pesto eller gör klassisk rissallad med tärnad skinka, ost och ägghalvor. Gillar du fetaost är den klassiska fetaostsalladen ett gott och snabblagat val. Ett hembakat bröd till och du har en festmåltid i all enkelhet!

 salladsrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...