Vita pepparkakor med frukt

Trött på vanliga pepparkakor? Variera med frukt efter egen smak!

Du behöver

  • 300 g smör eller margarin
  • 1 1/2 dl sirap
  • 4 dl socker
  • 3 tsk malen ingefära
  • 3 ägg
  • 2 tsk bikarbonat
  • 13 dl vetemjöl (cirka 800g)
  • 100 g torkade russin, syltade apelsinskal eller suckat. Även 50 g russin och 50 g syltade apelsinskal är en god variant.

Gör så här:

Cirka 160 stycken

Koka ihop ingefära, matfett, sirap och socker. Låt svalna.

Tillsätt äggen.

Blanda hälften av mjölet med bakpulvret och rör ner i smeten.

Tillsätt resten av mjölet och arbeta till en smidig deg.

Låt vila några timmar, gärna över natten.

Hacka frukten i mindre bitar och knåda in den i degen.

Kavla ut till ungefär 2 millimeter tjocklek och stansa ut figurer med formar. Tänk på att frukten kan skada kanterna på kakan när den överflödiga degen tas bort, så se till att trycka ordentligt med formen eller håll kvar formen när du tar bort den.

Grädda i 175 till 200 grader i 8 till 10 minuter, tills pepparkakorna fått guldgul färg.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kolakaka

Kolakaka till klassisk och trendig fika!

Lättbakad favoritkaka? Prova mjuk kolakaka - en modern variant av den klassiska sockerkakan!

sockerkakor.se

Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

lasagne.nu


Tjuvstarta våffelfrossan

Tid för våfflor

Den 25:e mars firas Vårfrudagen, eller våffeldagen som den blivit i hungrig folkmun. För visst är våfflor fantastiskt gott?

I helgen tjuvstartar vi våffelfrossan, gärna med lite mindre traditionella våfflor att servera till efterrätt. Franska våfflor fyllda med vaniljkräm eller chokladvåfflor avslutar en lätt måltid med finess.
Våfflor blir dessutom en uppskattad huvudrätt med hjälp av matiga pålägg och röror av olika slag - eller prova att byta grädden och sylten mot några av våra andra förslag på söta pålägg!

 vafflor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...