Skurna pepparkakor

Skurna pepparkakor som skärs i stället för att kavlas. Snabbt och lätt!

Du behöver

  • 200 g margarin eller socker
  • 2 dl sirap
  • 2 dl strösocker
  • 9 dl vetemjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 msk mald kanel
  • 1 msk malda nejlikor

Gör så här:

Cirka 150 st

Smält smöret och häll i sirapen och låt blandningen svalna.

Blanda alla övriga ingredienser i en bunke. Mjölet mäts bäst upp genom att du direkt häller det luftigt i ett litermått till önskad mängd.

Häll i fettblandningen i mjölblandningen. Arbeta ihop till en deg.

Forma degen till två avlånga längder, fyrkantig, rund eller trekantig med ungefär 5 centimeters höjd.

Låt stå svalt i cirka 12 timmar.

Skär därefter längderna i tunna skivor med en vass kniv. Lägg upp på smord plåt eller på bakplåtspapper.

Grädda i 5 till 6 minuter i 200 grader. Tag genast av från plåten med stekspade eller liknande och låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Höstgrytor

Mustiga höstgrytor med svamp!

Hösten är grytornas tid! Gör ett långkok smaksatt med skogssvamp som ger en mustig nötköttsgryta!

Det är någonting lite magiskt över mat som blir bäst om man glömmer bort den. Gratänger eller grytor som sakta kokar samman på låg värme under flera timmar för att sedan överraska med de mest fantastiska smaker.
Nu är tiden för mat med rika höstsmaker. Svenska rotfrukter finns att få tag på överallt och ger fin bas i till exempel en mustig lammgryta eller korvgryta. Eller gör en klassisk lammgryta eller älgfärsgryta och smaksätt med svamp från skogen. Här passar lite matiga soppar eller taggsvamp bra – tidiga rustika svampar med rätt smak och fasthet!
Den som vill prova en riktig höstgryta gör ett långkok med rotfrukter, skogssvamp och äpplen i en riktigt smakrik nötköttsgryta! Och så finns det förstås burgundisk köttgryta – en av höstens verkliga mästargrytor med nötkött i rött vin…
Smakrik höst på er!

 grytrecept.se

Sopprecept

Squashsoppa

Prova en krämigt god squashsoppa. Helt mjölkfri dessutom!

sopprecept.se

Helgtips

Pasta + sås= helgmiddag

Pasta är vardagslösningen framför andra. Men en god pastasås förvandlar spagettin till helgmiddag.

pastarecept.nu


Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

Till sommaren blir våra vanligaste salladsgrönsaker som bäst: svenskodlade, mogna, nyskördade. Då passar det bra göra en härlig sallad till buffén. Om salladen ska mätta är det bra att göra den mättande, som ljummen potatissallad med bacon och brieost eller smakrik pestokryddad pastasallad. Vänta till dagen för festen med att lägga samman salladen eftersom vissa grönsaker blir trista av att ligga! Däremot kan dressingen förberedas och potatis eller gryn kokas i förväg. Servera rumstempererad för att få så mycket smak av sommar som möjligt.

 salladsrecept.se


Lingonsylt

Ett mångsidigt bär Lingonsylt passar till såväl köttbullarna som pannkakorna. En oumbärlig del i svensk matkultur helt enkelt! Plocka, koka, njut.

Chokladkakor

Tjusiga cookies Uppgradera dina chocolate chip cookies till finfika med cacao nibs och muscovadosocker!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...