Skurna pepparkakor

Skurna pepparkakor som skärs i stället för att kavlas. Snabbt och lätt!

Du behöver

  • 200 g margarin eller socker
  • 2 dl sirap
  • 2 dl strösocker
  • 9 dl vetemjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 msk mald kanel
  • 1 msk malda nejlikor

Gör så här:

Cirka 150 st

Smält smöret och häll i sirapen och låt blandningen svalna.

Blanda alla övriga ingredienser i en bunke. Mjölet mäts bäst upp genom att du direkt häller det luftigt i ett litermått till önskad mängd.

Häll i fettblandningen i mjölblandningen. Arbeta ihop till en deg.

Forma degen till två avlånga längder, fyrkantig, rund eller trekantig med ungefär 5 centimeters höjd.

Låt stå svalt i cirka 12 timmar.

Skär därefter längderna i tunna skivor med en vass kniv. Lägg upp på smord plåt eller på bakplåtspapper.

Grädda i 5 till 6 minuter i 200 grader. Tag genast av från plåten med stekspade eller liknande och låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Första julfikan

Första glöggmyset med hembakade kanelskorpor!

November närmar sig sitt slut och det känns helg rätt att tjuvstarta julen. Små julskorpor med saffran och kanel är perfekta till glöggen!

Många gånger är en liten kaka den allra godaste. Och så kan man ju äta många flera! Till jul passar tunna delikatesskorpor lika bra på kakfatet med de klassiska julkakorna som serverade till en kopp kaffe på maten.
Vi väljer smaker som hör julen till: Spröda och möra saffransskorpor är en klassiker. Typiska mandelskorpor med grovhackad mandel och vanilj passar också bra. Precis som pepparkaksdoftande kanelskorpor med russin!
Eller så bakar du chokladskorpor, kardemummaskorpor eller citronskorpor: Tydliga smaker som inte skäms för sig och som passar bra till glöggens kraftiga kryddor!
Äter du inte upp alla skorpor på en gång håller de sig utmärkt fram till jul. En påse eller vacker glasburk med hembakade skorpor är förresten en perfekt present till värden och en enkel men lyxig julklapp.
Och om du redan känner julstress? Värm lite glögg, ta en skorpa och koppla av! Ännu är det långt till julafton!

 julkakor.se

Småkakor

Kringlor

Att bjuda på småkakor är allt annat än småaktigt! Att baka kringlor är motsatsen till krångligt!

bakakaka.se

Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

veganrecept.se


Pajrecept

Nya goda pajer

Paj är lätt att lyckas med. Laga en god ostpaj på chevre!

Det är lätt att förstå varför paj är en vanlig rätt när vi får gäster. Lätt att laga i förväg, enkel att lyckas med, möjlig att variera i det oändliga och god nog som festmat!
Prova några nya recept nästa gång: Kanske en god lammfärspaj eller en smakrik köttfärspaj med fetaost? Laga smakrik paj på chevre, getost. Eller gör en enkel fetaostpaj och servera med sallad. En klassisk ost– och skinkpaj passar lika bra till lunch som huvudrätt!

 pajrecept.se


Kladdkakor

Kladdkaka med nötmarängbotten Förnya kladdkaksbaket med en lätt marängbotten med hasselnötter. Vispad grädde är ett måste!

Soppor

Grönsakssoppa Kallt ute? Laga en värmande höstsoppa!
Prenumerera direkt! Gratis!

Quesadillas

Greppvänliga tacos Visst är tacos gott men variation förnöjer - gör egna quesadillas med härligt rökig smak.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...