Skurna pepparkakor

Skurna pepparkakor som skärs i stället för att kavlas. Snabbt och lätt!

Du behöver

  • 200 g margarin eller socker
  • 2 dl sirap
  • 2 dl strösocker
  • 9 dl vetemjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 msk mald kanel
  • 1 msk malda nejlikor

Gör så här:

Cirka 150 st

Smält smöret och häll i sirapen och låt blandningen svalna.

Blanda alla övriga ingredienser i en bunke. Mjölet mäts bäst upp genom att du direkt häller det luftigt i ett litermått till önskad mängd.

Häll i fettblandningen i mjölblandningen. Arbeta ihop till en deg.

Forma degen till två avlånga längder, fyrkantig, rund eller trekantig med ungefär 5 centimeters höjd.

Låt stå svalt i cirka 12 timmar.

Skär därefter längderna i tunna skivor med en vass kniv. Lägg upp på smord plåt eller på bakplåtspapper.

Grädda i 5 till 6 minuter i 200 grader. Tag genast av från plåten med stekspade eller liknande och låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Smutronsylt

Smultron ger sommarsmak!

Solmogna smultron ger en fantastisk smultronsylt. Väl värt att plocka, även om det inte blir stora mängder.

Det är sällan man kan plocka riktigt stora mängder smultron om man inte odlar bären själv i stor skala. Men det gör ingenting! För smultron har så mycket smak att det räcker med en liten mängd för att sätta sommarsmak på sylten.
Smultron blir lätt hårda och lite beska om man kokar dem till en sylt på vanligt vis. Följ istället vårt recept och koka en sockerlag som bären får dra i. Du får en fantastisk smultronsylt med hela smultron, perfekt till glass eller mjuka kakor.
Har du hittat mycket smultron? Använd en del av dem till en lyxig smultronpaj. Somrigare smak på en smulpaj är svårt att få!
Vill du sedan bjuda på smultronpaj när hösten kommer går det bra att använda smultronsylten även till smulpaj. Om du kunnat hålla dej så länge från att äta upp den vill säga!

 kokasylt.se

Chokladbollar

Baka de godaste chokladbollarna!

Chokladbollar måste inte smaka barnkalas. Har du tröttnat på klassikern med kokos kan du prova våra chokladbollar med kakao nibs!

smakakor.se

Söndagsstek

Egen rostbiff

Skippa färdigköpt och laga från grunden. Egen rostbiff är lätt att lyckas med.

helgmenyn.se


Långpannebröd

Bröd till maten

Ibland behövs ett riktigt snabbt och gott bröd till middagen. Kanske ett luftigt olivbröd i långpannan?

Nybakat bröd till maten förvandlar middagen till festmat. Att baka bröd med god fyllning är alltid ett bra knep att lätt fixa det lilla extra. Använd långpannan och välj mellan tre goda varianter på samma typ av bröd. Lättbakat, snabbt och gott! Ett läckert pestobröd med sesamfrön passar såväl grytor som till soppa. Smakrikt blir det med ostbröd med solrosfrön. Eller lägg i soltorkade tomater och baka ett gott olivbröd som passar de fleras varmrätter med tomat i. God mathelg önskar pepparochsalt!

 hembakatbrod.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Kanelkalas

Kanelbulle och mjölk, tack! Här en variant på vår allra mest älskade bulle, med äppelmos!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...