Skurna pepparkakor

Skurna pepparkakor som skärs i stället för att kavlas. Snabbt och lätt!

Du behöver

  • 200 g margarin eller socker
  • 2 dl sirap
  • 2 dl strösocker
  • 9 dl vetemjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 msk mald kanel
  • 1 msk malda nejlikor

Gör så här:

Cirka 150 st

Smält smöret och häll i sirapen och låt blandningen svalna.

Blanda alla övriga ingredienser i en bunke. Mjölet mäts bäst upp genom att du direkt häller det luftigt i ett litermått till önskad mängd.

Häll i fettblandningen i mjölblandningen. Arbeta ihop till en deg.

Forma degen till två avlånga längder, fyrkantig, rund eller trekantig med ungefär 5 centimeters höjd.

Låt stå svalt i cirka 12 timmar.

Skär därefter längderna i tunna skivor med en vass kniv. Lägg upp på smord plåt eller på bakplåtspapper.

Grädda i 5 till 6 minuter i 200 grader. Tag genast av från plåten med stekspade eller liknande och låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

salladsrecept.se

Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

salladsrecept.se


Naketkorn

Nordiskt ris

Ris i all ära, men naketkorn är både gott och klart annorlunda!

Vitt ris och pasta har fått allt större konkurrens de senaste åren. Couscous finns på många middagsbord, bulgur likaså. Vill du bredda smaken ytterligare, prova naketkorn, ett sädesslag som odlades och åts i landet många hundra år tillbaka. Odlas åter och hittas inte bara i hälsokostbutiken utan ibland även i mataffären. Gott i sallader, i brödbaket och som perfekt tillbehör till en hemlagad falafel eller vegoburgare. Passar utmärkt till svamp eller ugnsbakad aubergine.

 veganrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...