Vita pepparkakor

Vita pepparkakor användes som julgranspynt i gamla tider. Pynta gärna med färgad kristyr.

Du behöver

  • 1 dl strösocker
  • 1 msk matfett
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 3/4 dl vit sirap
  • äggvita från ett halvt ägg
  • 1 krm hjorthornssalt
  • 3 1/2 dl vetemjöl

Gör så här:

Cirka 75 st

Blanda socker, matfett, vatten, grädde och vit sirap i en kastrull och koka upp. Rör tills sockret har löst sig. Tag av från plattan och låt svalna.

Rör försiktigt i äggvitan.

Blanda hjorthornssalt och vetemjöl. Rör ner detta i sockerlagen. Arbeta samman till en smidig deg.

Låt stå svalt i cirka 12 timmar.

Knåda degen smidig. Kavla ut degen direkt på den smorda plåten eller på bakbordet med pepparkaksformar. Gör hål i övre toppen av kakorna för upphängningstråden. Lite tjockare tråd går bra, men det blir oftast lite vackrare med ett tunt band.

Grädda i 175 grader i 3 till 4 minuter. Tag genast loss från plåten och låt svalna där eller på galler.

Garnera gärna med kristyr, gärna färgsatt med karamellfärg. Man kan även "måla" på pepparkakorna med lite utspädd karamellfärg. Strössel och godis går fint att fästa med kristyr eller smält socker.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fisksoppa

Fisk ger smaken

Få rätter är så tacksamma som fisksoppa. Mycket smak för liten insats!

fisksoppa.se

Julbröd

Hembakat bröd till jul

Det är dags att kavla upp ärmarna och starta årets julbak! Vörtbröd med mustig smak av pomerans och kryddnejlikor smakar utmärkt tillsammans med julens goda ostar.

hembakatbrod.se


Pastarecept

Bästa helgpastan

Älskade pasta! Byt vardagsmakaroner mot läcker cannelloni i helgen.

Pasta är möjligheternas mat. De enklaste pastasåserna med ost eller skinka slänger du snabbt ihop till vardags. Eller kanske snabblagad gratäng på bogfläsk eller lax? En god köttfärssås eller broccolisås är också lättlagat. Men till helgen skapar vi festmat med pasta, som lammfärslasagne, fläskfilésås, vegetarisk lasagne eller cannelloni med lax. Servera tillsammans med vitlöksbröd och grönt och helgen är räddad!

 pastarecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...