Vita pepparkakor

Vita pepparkakor användes som julgranspynt i gamla tider. Pynta gärna med färgad kristyr.

Du behöver

  • 1 dl strösocker
  • 1 msk matfett
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 3/4 dl vit sirap
  • äggvita från ett halvt ägg
  • 1 krm hjorthornssalt
  • 3 1/2 dl vetemjöl

Gör så här:

Cirka 75 st

Blanda socker, matfett, vatten, grädde och vit sirap i en kastrull och koka upp. Rör tills sockret har löst sig. Tag av från plattan och låt svalna.

Rör försiktigt i äggvitan.

Blanda hjorthornssalt och vetemjöl. Rör ner detta i sockerlagen. Arbeta samman till en smidig deg.

Låt stå svalt i cirka 12 timmar.

Knåda degen smidig. Kavla ut degen direkt på den smorda plåten eller på bakbordet med pepparkaksformar. Gör hål i övre toppen av kakorna för upphängningstråden. Lite tjockare tråd går bra, men det blir oftast lite vackrare med ett tunt band.

Grädda i 175 grader i 3 till 4 minuter. Tag genast loss från plåten och låt svalna där eller på galler.

Garnera gärna med kristyr, gärna färgsatt med karamellfärg. Man kan även "måla" på pepparkakorna med lite utspädd karamellfärg. Strössel och godis går fint att fästa med kristyr eller smält socker.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

helgmenyn.se

Alla hjärtans dag

Kärlek från köket

Det finns många sätt att visa kärlek på. Ett alldeles utmärkt är att baka söta, rosa dammsugare till dem man tycker om!

bakakaka.se


Svalkande dryck

Svalkande recept

Sommarvärmen är här och vi längtar efter något svalkande i solen. Prova en välkyld drink på vattenmelon och mynta!

Lata dagar ska det gå snabbt att svänga ihop ett enkelt mellanmål. Hallonsmoothie och vattenmelondrink är riktiga sommarfavoriter. Milkshake med banan ger svalkande vardagslyx.
På Peppar&Salt tycker vi att hemgjord glass är ett måste en varm sommardag... Yoghurt och saffran är en spännande variant som passar att bjuda på!

 fruktrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...