Pepparkaksdeg till hus

En bra pepparkaksdeg till pepparkakshus! Bara att ta fram byggritningen och sätta igång!

Du behöver

  • 3 dl socker
  • 2 dl sirap, ljus eller mörk
  • 100 g margarin eller smör
  • 1 msk malen kanel
  • 1 msk malen ingefära
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk bikarbonat
  • 17 dl mjöl

Gör så här:

Värm socker, sirap, fett och kryddor i en kastrull på svag värme.

Tag av från plattan när allt blandats och häll i mjölken. Låt svalna.

Blanda bikarbonaten med större delen av mjölet. Lämna bara någon deciliter till utbakningen.

Rör ner mjölblandningen i den svala kryddlagen och arbeta ihop till en deg, antingen på bakbord eller i maskin. Täck degen med mjöl och låt stå svalt i minst ett dygn.

Arbeta degen smidig på ett bakbord och kavla sedan ut degen. Den skall inte vara allt för tunn.

Provgrädda en pepparkaka i rätt tjocklek för att hitta rätt tid i ugnen.

Tag ut kakor eller skär med vass kniv till önskad form. Grädda i 175 graders värme i 12 till 15 minuter. Lossa från plåten och låt svalna på galler eller direkt på plåten.

Bygg ett hus:

Smält 200 g socker i en stekpanna på svag värme. Doppa bitarna i det smälta sockret och sätt samman dem. (Se upp så du inte bränner dig eller någon annan - smält socker är lätt att bränna sig på och kan ge allvarliga brännskador!)


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Cilla
30 november 2015

Hemskt recept....svårkavlad och väldigt elastisk vilket medför att när man skurit delarna drar de ihop sig. Kavlade degen, efter mycket möda, till ca 1 mm och de jäser till 5 mm. På tok för tjockt och det blir svårt att mått anpassa huset. Minsta ojämnhet och det blir sneda delar. Undrar om 1 msk bikarbonat skulle vara 1 tsk.

Kommentar av osignerat
7 december 2012

Konstigt recept. Pepparkakorna smakar ingenting och degen är mjuk trots 15 min i ugnen. Trist att upptäcka detta nu.

Kommentar av Herbert
21 december 2010

Åh det låter ju toppen de där receptet. Jag har precis dragit ut mall över ett flygplan och jag satsar på att få propellern att snurra när det blåser.

Svar av Namn/signatur
20 december 2011

Låter lite väl optimistiskt men lycka till säger jag bara :)


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Kladdkakor

Nya kladdiga kakor

Kladdkaka är mångas favoritkaka. På kladdkakor.se finns alltid recepten du behöver. Bara att slå på ugnen!

kladdkakor.se

Fisksoppa

Värmande fisksoppa!

Fisk är nyttigt. Men det hindrar inte att en värmande fisksoppa smakar gott!

fisksoppa.se


Bakakaka

Kex till osten

Riktig god ost kräver goda kex. Baka goda havrekex som garanterat passar till favoritosten!

Nybakat bröd i all ära, men ibland vill man ha någonting lite lättare som tilltugg. Ofta blir det kexpaketet. Och kex passar bra till mycket, både som lättare tilltugg till fikat och till ostbrickan. Bakar du havrekex som är en mindre söt variant än de vanliga digestivekexten går det utmärkt även som mellanmål, serverade med smör, ost och kanske marmelad.

Att baka kex är både lätt och går snabbt. Så även om det tar lite längre tid än att öppna ett kexpaket så är det väl värt jobbet.

Prova en plåt redan i dag och fikat är färdigt!

 bakakaka.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...