![]() ![]() Pepparkaksdeg till hus![]() En bra pepparkaksdeg till pepparkakshus! Bara att ta fram byggritningen och sätta igång! Du behöver
Gör så här:Värm socker, sirap, fett och kryddor i en kastrull på svag värme. Tag av från plattan när allt blandats och häll i mjölken. Låt svalna. Blanda bikarbonaten med större delen av mjölet. Lämna bara någon deciliter till utbakningen. Rör ner mjölblandningen i den svala kryddlagen och arbeta ihop till en deg, antingen på bakbord eller i maskin. Täck degen med mjöl och låt stå svalt i minst ett dygn. Arbeta degen smidig på ett bakbord och kavla sedan ut degen. Den skall inte vara allt för tunn. Provgrädda en pepparkaka i rätt tjocklek för att hitta rätt tid i ugnen. Tag ut kakor eller skär med vass kniv till önskad form. Grädda i 175 graders värme i 12 till 15 minuter. Lossa från plåten och låt svalna på galler eller direkt på plåten. Bygg ett hus: Smält 200 g socker i en stekpanna på svag värme. Doppa bitarna i det smälta sockret och sätt samman dem. (Se upp så du inte bränner dig eller någon annan - smält socker är lätt att bränna sig på och kan ge allvarliga brännskador!) ![]() ![]() 7 december 2012
Konstigt recept. Pepparkakorna smakar ingenting och degen är mjuk trots 15 min i ugnen. Trist att upptäcka detta nu. ![]() ![]() ![]() 21 december 2010
Åh det låter ju toppen de där receptet. Jag har precis dragit ut mall över ett flygplan och jag satsar på att få propellern att snurra när det blåser. ![]() ![]() ![]() 20 december 2011
Låter lite väl optimistiskt men lycka till säger jag bara :) ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
Hemskt recept....svårkavlad och väldigt elastisk vilket medför att när man skurit delarna drar de ihop sig. Kavlade degen, efter mycket möda, till ca 1 mm och de jäser till 5 mm. På tok för tjockt och det blir svårt att mått anpassa huset. Minsta ojämnhet och det blir sneda delar. Undrar om 1 msk bikarbonat skulle vara 1 tsk.