Dinkelpepparkakor

Ljusa och knapriga dinkelpepparkakor med fin smak. Går också bra att baka pepparkakshus av den här degen.

Du behöver

  • 125 g smör
  • 250 g strösocker (ca 3 dl)
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 1/2 msk malen kanel
  • 1 1/2 tsk malen nejlika
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1 krm salt
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk bikarbonat
  • 800 g siktat dinkelmjöl + mjöl till utbakning

Gör så här:

Ugn 225 grader, gräddningstid 5-6 minuter

Vid bakning av pepparkakashus, 170 grader och 12-15 minuter.

Blanda smör, socker, sirap och kryddor i en kastrull. Värm försiktigt tills det smält ihop. Blanda i mjölken och låt svala till högst fingervarmt.
Blanda hälften av mjölet med bikarbonat och rör ner det i smeten.Rör eller knåda i resten av mjölet.

Strö över lite mjöl innan du täcker bunken med en handduk och låter degen stå svalt över natten.

Kavla ut degen tunt på en mjölad bänk och ta ut kakorna med mått. Bakar du pepparkakshus kavla du ut degen på bakplåtspapper eller smord plåt och skär ut delarna efter mallar du gjort i papper. Du kan behöva mer mjöl vid utbakningen för att degen inte ska fästa.

Grädda i 5 till 6 minuter i 225 graders ugnsvärme. Lyft bort pepparkakorna från plåten så fort den kommit ur ugnen, gärna med en stekspade. Låt kakorna svalna på galler och förvara i plåtburk i rumstemperatur.

Om du gör pepparkakshus: Grädda i 175 grader i 12-15 minuter. Lossa delarna från plåten men låt dem ligga kvar och svala helt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

salladsrecept.se

Kladdkakor

Fikadags!

Hösten är här och vi närmar oss en tid när fikat blir en viktig ljuspunkt under allt mörkare dagar. Värm upp inför höstens fikastunder med muffins!

kladdkakor.se


Kladdkakor

Kladdigare kakor!

Någon som gillar kladdkakor? Baka en chokladstinn kaka, hitta nya favoriter och njut...

När jag drev café var kladdkakan en av våra verkliga storsäljare - vi älskar kladdkaka i detta land!

Kanske för att det finns en kladdkakaka för varje tillfälle.Vardagsfika eller buffé, barnkalas eller släktträff ? kladdkakan platsar och är lätt att lyckas med.

Prova en god kladdkaka med mörk choklad, eller kanske en seg och härlig kolakladdkaka?

Kladdkaka går också fint att baka helt utan ägg ? prova ett recept på chokladkladdkaka. För den som inte tål gluten finns en glutenfri variant. Och självklart går det att göra en god kladdkaka helt mjölkfri!

De knappa 20 minuter det tar att grädda kakan räcker fint för att duka och brygga kaffe. Om du inte använder tiden till att slicka ren bunken, förstås!

 kladdkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...