Dinkelpepparkakor
Ljusa och knapriga dinkelpepparkakor med fin smak. Går också bra att baka pepparkakshus av den här degen.
Du behöver
- 125 g smör
- 250 g strösocker (ca 3 dl)
- 2 dl ljus sirap
- 1 msk malen ingefära
- 1 1/2 msk malen kanel
- 1 1/2 tsk malen nejlika
- 1/2 tsk malen kardemumma
- 1 krm salt
- 3 dl mjölk
- 1 msk bikarbonat
- 800 g siktat dinkelmjöl + mjöl till utbakning
Gör så här:
Ugn 225 grader, gräddningstid 5-6 minuter
Vid bakning av pepparkakashus, 170 grader och 12-15 minuter.
Blanda smör, socker, sirap och kryddor i en kastrull. Värm försiktigt tills det smält ihop. Blanda i mjölken och låt svala till högst fingervarmt.
Blanda hälften av mjölet med bikarbonat och rör ner det i smeten.Rör eller knåda i resten av mjölet.
Strö över lite mjöl innan du täcker bunken med en handduk och låter degen stå svalt över natten.
Kavla ut degen tunt på en mjölad bänk och ta ut kakorna med mått. Bakar du pepparkakshus kavla du ut degen på bakplåtspapper eller smord plåt och skär ut delarna efter mallar du gjort i papper. Du kan behöva mer mjöl vid utbakningen för att degen inte ska fästa.
Grädda i 5 till 6 minuter i 225 graders ugnsvärme. Lyft bort pepparkakorna från plåten så fort den kommit ur ugnen, gärna med en stekspade. Låt kakorna svalna på galler och förvara i plåtburk i rumstemperatur.
Om du gör pepparkakshus: Grädda i 175 grader i 12-15 minuter. Lossa delarna från plåten men låt dem ligga kvar och svala helt.
Degen är lättbearbetad men mycket svår att få tunn. Det blev något slags kakor med pepparkakssmak. Jag saknade nånting i smaken som brukar bli men kom inte på vad det var. Pepparkakorna var inte särskilt söta men kanske tog jag fel mängd strösocker… Sammantaget ändå ett bra recept men jag skulle kolla pepparkakskryddblandningar i andra recept.