Dinkelpepparkakor

Ljusa och knapriga dinkelpepparkakor med fin smak. Går också bra att baka pepparkakshus av den här degen.

Du behöver

  • 125 g smör
  • 250 g strösocker (ca 3 dl)
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 1/2 msk malen kanel
  • 1 1/2 tsk malen nejlika
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1 krm salt
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk bikarbonat
  • 800 g siktat dinkelmjöl + mjöl till utbakning

Gör så här:

Ugn 225 grader, gräddningstid 5-6 minuter

Vid bakning av pepparkakashus, 170 grader och 12-15 minuter.

Blanda smör, socker, sirap och kryddor i en kastrull. Värm försiktigt tills det smält ihop. Blanda i mjölken och låt svala till högst fingervarmt.
Blanda hälften av mjölet med bikarbonat och rör ner det i smeten.Rör eller knåda i resten av mjölet.

Strö över lite mjöl innan du täcker bunken med en handduk och låter degen stå svalt över natten.

Kavla ut degen tunt på en mjölad bänk och ta ut kakorna med mått. Bakar du pepparkakshus kavla du ut degen på bakplåtspapper eller smord plåt och skär ut delarna efter mallar du gjort i papper. Du kan behöva mer mjöl vid utbakningen för att degen inte ska fästa.

Grädda i 5 till 6 minuter i 225 graders ugnsvärme. Lyft bort pepparkakorna från plåten så fort den kommit ur ugnen, gärna med en stekspade. Låt kakorna svalna på galler och förvara i plåtburk i rumstemperatur.

Om du gör pepparkakshus: Grädda i 175 grader i 12-15 minuter. Lossa delarna från plåten men låt dem ligga kvar och svala helt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
6 december 2024

Degen är lättbearbetad men mycket svår att få tunn. Det blev något slags kakor med pepparkakssmak. Jag saknade nånting i smaken som brukar bli men kom inte på vad det var. Pepparkakorna var inte särskilt söta men kanske tog jag fel mängd strösocker… Sammantaget ändå ett bra recept men jag skulle kolla pepparkakskryddblandningar i andra recept.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

salladsrecept.se

Pizza

Ny sajt!

Ännu en god nyhet i början på året: Pepparochsalt presenterar en ny sajt med bara pizzarecept !

bakapizza.se


Helgtips

Pasta + sås= helgmiddag

Pasta är vardagslösningen framför andra. Men en god pastasås förvandlar spagettin till helgmiddag.

Pasta är mycket mer än spagetti. En enkel tagliatelle blir helgmat med en god sås, gärna med bacon och zucchini. Ädelostsås med broccoli, dragonsås med fläskfilé eller en god currysås – alla lyfter pastan till nya höjder. En klassisk köttfärssås måste inte smaka barnmat och en god, krämig ostsås eller fetaostkräm är allt som behövs som tillbehör till färsk pasta. Sugen på mera? En god tapenade och ett snabbt olivbröd i långpannan så har du menyn!

 pastarecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...