Dinkelpepparkakor

Ljusa och knapriga dinkelpepparkakor med fin smak. Går också bra att baka pepparkakshus av den här degen.

Du behöver

  • 125 g smör
  • 250 g strösocker (ca 3 dl)
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 1/2 msk malen kanel
  • 1 1/2 tsk malen nejlika
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1 krm salt
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk bikarbonat
  • 800 g siktat dinkelmjöl + mjöl till utbakning

Gör så här:

Ugn 225 grader, gräddningstid 5-6 minuter

Vid bakning av pepparkakashus, 170 grader och 12-15 minuter.

Blanda smör, socker, sirap och kryddor i en kastrull. Värm försiktigt tills det smält ihop. Blanda i mjölken och låt svala till högst fingervarmt.
Blanda hälften av mjölet med bikarbonat och rör ner det i smeten.Rör eller knåda i resten av mjölet.

Strö över lite mjöl innan du täcker bunken med en handduk och låter degen stå svalt över natten.

Kavla ut degen tunt på en mjölad bänk och ta ut kakorna med mått. Bakar du pepparkakshus kavla du ut degen på bakplåtspapper eller smord plåt och skär ut delarna efter mallar du gjort i papper. Du kan behöva mer mjöl vid utbakningen för att degen inte ska fästa.

Grädda i 5 till 6 minuter i 225 graders ugnsvärme. Lyft bort pepparkakorna från plåten så fort den kommit ur ugnen, gärna med en stekspade. Låt kakorna svalna på galler och förvara i plåtburk i rumstemperatur.

Om du gör pepparkakshus: Grädda i 175 grader i 12-15 minuter. Lossa delarna från plåten men låt dem ligga kvar och svala helt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kryddig paj

Kryddstarka pajer

Spiskummin, cayennepeppar, kanel och paprika - din egen kryddblandning sätter bättre smak på tacopajen än vilken färdig tacokrydda som helst!

pajrecept.se

Frukostbullar

Andra bullar

Grovt är gott! Med lättbakade små yoghurtbröd får du en bra start på dagen.

frukostbullar.se


Scones

Majsscones

När solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta.

Mat äter vi förstås oavsett väder, men när solen nu börjat lysa varmare blir man ofta sugen på någonting lätt och gott. Scones passar utmärkt som solig försommarfika! Någonting snabbare går det knappast att hitta och så enkelt att alla klarar av att baka dem. Men framförallt är det så gott med nybakade scones...

Prova ett extra soligt recept med majsmjöl i degen! Majsscones går fint att servera med smör, marmelad och vanlig hårdost. Men de smakar också fint tillsammans med en bit ädelost eller en skiva lufttorkad skinka.

Solig vårfika önskar pepparochsalt.se!

 scones.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...