Dinkelpepparkakor

Ljusa och knapriga dinkelpepparkakor med fin smak. Går också bra att baka pepparkakshus av den här degen.

Du behöver

  • 125 g smör
  • 250 g strösocker (ca 3 dl)
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 1/2 msk malen kanel
  • 1 1/2 tsk malen nejlika
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1 krm salt
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk bikarbonat
  • 800 g siktat dinkelmjöl + mjöl till utbakning

Gör så här:

Ugn 225 grader, gräddningstid 5-6 minuter

Vid bakning av pepparkakashus, 170 grader och 12-15 minuter.

Blanda smör, socker, sirap och kryddor i en kastrull. Värm försiktigt tills det smält ihop. Blanda i mjölken och låt svala till högst fingervarmt.
Blanda hälften av mjölet med bikarbonat och rör ner det i smeten.Rör eller knåda i resten av mjölet.

Strö över lite mjöl innan du täcker bunken med en handduk och låter degen stå svalt över natten.

Kavla ut degen tunt på en mjölad bänk och ta ut kakorna med mått. Bakar du pepparkakshus kavla du ut degen på bakplåtspapper eller smord plåt och skär ut delarna efter mallar du gjort i papper. Du kan behöva mer mjöl vid utbakningen för att degen inte ska fästa.

Grädda i 5 till 6 minuter i 225 graders ugnsvärme. Lyft bort pepparkakorna från plåten så fort den kommit ur ugnen, gärna med en stekspade. Låt kakorna svalna på galler och förvara i plåtburk i rumstemperatur.

Om du gör pepparkakshus: Grädda i 175 grader i 12-15 minuter. Lossa delarna från plåten men låt dem ligga kvar och svala helt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
6 december 2024

Degen är lättbearbetad men mycket svår att få tunn. Det blev något slags kakor med pepparkakssmak. Jag saknade nånting i smaken som brukar bli men kom inte på vad det var. Pepparkakorna var inte särskilt söta men kanske tog jag fel mängd strösocker… Sammantaget ändå ett bra recept men jag skulle kolla pepparkakskryddblandningar i andra recept.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Frukostbullar

Frukostbullarna som får dagen att lyfta!

Nybakat på morgonen är en skön start på dagen. Prova lättbakade rågbullar till morgonkaffet.

frukostbullar.se

Påskfika

Fika med påsktårta

Långhelgen till påsk ger gott om tid för såväl fika som trerätters, så baka en stilig påsktårta och bjud vänner och familj!

bakatårta.se


Lasagne

Lasagne bolognese

Klassiker vinner i längden. Ingenting slår en lasagne bolognese.

Pasta i ugn är perfekt festmat för många gäster. Och många gånger är den enkla det allra bästa. Gör en klassisk lasagne bolognese och lägg lite extra tid på såsen. En bra köttfärssås, kokad på låg värme med kryddor, grönsaker och lite rökt fläsk lyfter lasagnen till helt nya höjder.
Vegetariskt? Välj den snart lika klassiska varianten, lasagne med fetaost. Krämig, smakrik med grönsaker och med den varma fetaosten som sätter rätt fart på smakerna.
Vill du trots det variera är utbudet rikligt. Allt från höstlasagne gjord på lammfärs till en läcker lasagne med färskost och svamp
Kort sagt: En riktigt god lasagne är svårslagen!

 lasagne.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...