Stora pepparkakor

En variant av skånsk pepparkakan. Eftersom den inte innehåller pottaska, blir den inte lika mjuk som den skånska.

Du behöver

  • 3 1/2 dl socker
  • 4 1/2 dl ljus sirap
  • 1 1/2 tsk malda kryddnejlikor
  • 1 1/2 tsk mald ingefära
  • 2 tsk kanel
  • 150 g margarin eller smör
  • 3 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 2 tsk hjorthornssalt
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 l vetemjöl

Gör så här:

Koka samman socker och sirap. Rör i matfettet och kryddorna. Tag äggen och vispa samman dem med mjölken och rör ner i den varma blandningen.

Låt den svalna. Blanda hjorthornssaltet och bakpulvret med hälften av mjölet. Rör ner detta i sockerblandningen. Tillsätt resten av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Lägg degen i en bunke, gärna med lock, och låt vila 3 dygn.

Rulla ut degen till två längder. Dela varje längd i 25 delar. Forma dem till bollar och lägg upp dem på plåten. Kavla dem till en halv centimeters tjocklek.

Grädda kakorna mitt i ugnen vid 150 graders värme i cirka 12 minuter, eller tills de blivit mjukt brungräddade.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakabullar

Nybakat

Vad sägs om en nybakad kanelbulle till helgfikat? I stället för en mikrad från frysen...

bakabullar.se

Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

viltskav.se


Morotskaka

Klassiker

En god morotskaka är ett måste på caféet. Baka den klassiska morotskakan själv!

Morötter i kakan är en fin idé som använts långt tillbaka i tiden. Den vitaminrika roten har en sötaktig smak som passar utmärkt till mjuka kakor. En morotskaka blir dessutom saftig och håller sig fint några dagar i kylen.

Prova en god morotskaka med choklad.

Eller gör en smakrik kaka med mandel och honung. En klassisk morotskaka med glasyr av färskost är aldrig fel! Vill du ha ett lättare alternativ som trots det smakar riktigt bra ska du prova en mager morotskaka.

Garanterat god fika!

 morotskaka.com


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...