Stora pepparkakor

En variant av skånsk pepparkakan. Eftersom den inte innehåller pottaska, blir den inte lika mjuk som den skånska.

Du behöver

  • 3 1/2 dl socker
  • 4 1/2 dl ljus sirap
  • 1 1/2 tsk malda kryddnejlikor
  • 1 1/2 tsk mald ingefära
  • 2 tsk kanel
  • 150 g margarin eller smör
  • 3 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 2 tsk hjorthornssalt
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 l vetemjöl

Gör så här:

Koka samman socker och sirap. Rör i matfettet och kryddorna. Tag äggen och vispa samman dem med mjölken och rör ner i den varma blandningen.

Låt den svalna. Blanda hjorthornssaltet och bakpulvret med hälften av mjölet. Rör ner detta i sockerblandningen. Tillsätt resten av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Lägg degen i en bunke, gärna med lock, och låt vila 3 dygn.

Rulla ut degen till två längder. Dela varje längd i 25 delar. Forma dem till bollar och lägg upp dem på plåten. Kavla dem till en halv centimeters tjocklek.

Grädda kakorna mitt i ugnen vid 150 graders värme i cirka 12 minuter, eller tills de blivit mjukt brungräddade.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

pastarecept.se

Läcker pudding

Smakfull squash

Squash brukar växa så det brakar i augusti. En god pudding till efterrätt eller lunch kanske?

efterratter.se


Scones

Pepparkaka

Scones är mer än ett snabbakat fikabröd. Prova pepparkaksscones!

Scones uppskattas av de flesta! Nybakade, med smör och marmelad är de oslagbara till eftermiddagsteet.

Prova ett nytt recept på pepparkaksscones som värmande höstfika! Sconesen får en härligt kryddig smak som passar utmärkt till exempel serverade med smör och lagrad hårdost. Eller prova pepparkaksscones med lite skivad ädelost, mascarpone (eller annan färskost) och en klick blåbärssylt - en läcker kombination!

Svart te eller varm glögg smakar fint till och helgen kan börja!

 scones.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...