Stora pepparkakor

En variant av skånsk pepparkakan. Eftersom den inte innehåller pottaska, blir den inte lika mjuk som den skånska.

Du behöver

  • 3 1/2 dl socker
  • 4 1/2 dl ljus sirap
  • 1 1/2 tsk malda kryddnejlikor
  • 1 1/2 tsk mald ingefära
  • 2 tsk kanel
  • 150 g margarin eller smör
  • 3 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 2 tsk hjorthornssalt
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 l vetemjöl

Gör så här:

Koka samman socker och sirap. Rör i matfettet och kryddorna. Tag äggen och vispa samman dem med mjölken och rör ner i den varma blandningen.

Låt den svalna. Blanda hjorthornssaltet och bakpulvret med hälften av mjölet. Rör ner detta i sockerblandningen. Tillsätt resten av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Lägg degen i en bunke, gärna med lock, och låt vila 3 dygn.

Rulla ut degen till två längder. Dela varje längd i 25 delar. Forma dem till bollar och lägg upp dem på plåten. Kavla dem till en halv centimeters tjocklek.

Grädda kakorna mitt i ugnen vid 150 graders värme i cirka 12 minuter, eller tills de blivit mjukt brungräddade.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Småkakor

Smått är gott!

Baka sju sorters småkakor och bjud på klassiskt kafferep. Börja med kolakakorna!

smakakor.se

Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

helgmenyn.se


Söndagsstek

Egen rostbiff

Skippa färdigköpt och laga från grunden. Egen rostbiff är lätt att lyckas med.

Visst kan egna köttbullar, biffar eller burgare vara gott. Men glöm inte hur lätt det är att laga helt kött. Har du en vanlig ugnstermometer lagar du egen rostbiff och kryddar precis efter egen smak. Servera ljummen eller kallskuren. Marinera eller låt tillbehören ge smak. Perfekt på buffen! Och mycket godare än färdigköpt. Variera med lammstek som också passar bra som kallskuren. Smaklig mathelg på er!

 helgmenyn.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...