Stora pepparkakor

En variant av skånsk pepparkakan. Eftersom den inte innehåller pottaska, blir den inte lika mjuk som den skånska.

Du behöver

  • 3 1/2 dl socker
  • 4 1/2 dl ljus sirap
  • 1 1/2 tsk malda kryddnejlikor
  • 1 1/2 tsk mald ingefära
  • 2 tsk kanel
  • 150 g margarin eller smör
  • 3 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 2 tsk hjorthornssalt
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 l vetemjöl

Gör så här:

Koka samman socker och sirap. Rör i matfettet och kryddorna. Tag äggen och vispa samman dem med mjölken och rör ner i den varma blandningen.

Låt den svalna. Blanda hjorthornssaltet och bakpulvret med hälften av mjölet. Rör ner detta i sockerblandningen. Tillsätt resten av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Lägg degen i en bunke, gärna med lock, och låt vila 3 dygn.

Rulla ut degen till två längder. Dela varje längd i 25 delar. Forma dem till bollar och lägg upp dem på plåten. Kavla dem till en halv centimeters tjocklek.

Grädda kakorna mitt i ugnen vid 150 graders värme i cirka 12 minuter, eller tills de blivit mjukt brungräddade.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Tårtor

Tårtor för alla tillfällen

Sommaren är högsäsong för tårtor. Prinsesstårta med hallon och vaniljkräm sätter guldkant på skolavslutningen eller födelsedagen!

bakatårta.se

Lasagne

Ädelost

Kombinera grovt med grönt och gör en god fullkornslasagne!

lasagne.nu


Bakabullar

Andra bullar

Vem kan motstå nybakade bullar? Nu öppnar bakabullar.se, sajten med våra favoritrecept på bullar!

Kall mjölk och varma kanelbullar... Eller kanske ett helt fat nybakade vaniljbullar till kaffet?

Vi älskar dessa mjuka, söta vetebullar och alla har sin favoritsort. Från de populäraste kanelbullarna till de spännande chokladbullarna.

Att baka sina egna bullar är lätt och roligt och du får garanterat nybakat till fikat. Här hittar du recept, tips och inspiration som får dig att lyckas med bullbaket!

 bakabullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...