Pepparkakor med farinsocker

Ett pepparkaksrecept på bruna, klassiska pepparkakor med brun farin i degen.

Du behöver

  • 2 1/2 dl brunt farinsocker
  • 1/2 dl sirap
  • 1 1/2 dl vatten
  • 150 g margarin eller smör
  • 1 msk mald kanel
  • 1 msk mald ingefära
  • 1 msk malda kryddnejlikor
  • 8-10 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bikarbonat

Gör så här:

Cirka 125 st

Blanda socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka ihop under omrörning tills sockret löst sig. Lägg i matfettet och låt det smälta. Rör i kryddorna, tag av kastrullen från plattan och låt svalna.

Blanda bikarbonaten med 7-9 dl av mjölet, rör i matfettblandningen och arbeta ihop degen.

Pudra över mjöl och täck degen med en handduk eller med plastfolie. Låt stå svalt över natten.

Kavla ut tunt direkt på smord plåt eller på bakbordet. Bakplåtspapper går även det bra. Tag ut figurer.

Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i mellan 8 och 10 minuter. Lossa pepparkakorna från plåten direkt efter gräddning. Låt dem svalna, antingen på plåten eller på galler. Tänk på att kakorna är mjuka innan de kallnat, så låt dem svalna plant.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av PepparkaksAnna
17 december 2012

Detta blev inte alls bra. Fick slänga. Alldeles för mycket vatten. Blev seg och lös som en bröddeg.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Småkakor

Kringlor

Att bjuda på småkakor är allt annat än småaktigt! Att baka kringlor är motsatsen till krångligt!

bakakaka.se

Viltskav

Vildare matlagning

I frysdisken finns flera sorters viltskav att välja på. Låt viltsmaken komma fram eller tämj den - prova renskav med äpple!

viltskav.se


Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

Moussaka är bekväm mat, lätt att förbereda och sköter sig själv i ugnen. Dessutom är den ett bra alternativ till lasagne. Förutom aubergine, som alltid ingår är det lätt att variera fyllningen. Moussaka med potatis eller moussaka utan? Laga efter smak! Detta är dessutom en rätt som blir minst lika god utan kött som med. Gör vegetarisk moussaka och prova gärna vegetarisk moussaka med potatis. Mättande, gott och lätt – riktigt bekväm helgmat!

 

 helgmenyn.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...