Pepparkakor med farinsocker

Ett pepparkaksrecept på bruna, klassiska pepparkakor med brun farin i degen.

Du behöver

  • 2 1/2 dl brunt farinsocker
  • 1/2 dl sirap
  • 1 1/2 dl vatten
  • 150 g margarin eller smör
  • 1 msk mald kanel
  • 1 msk mald ingefära
  • 1 msk malda kryddnejlikor
  • 8-10 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bikarbonat

Gör så här:

Cirka 125 st

Blanda socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka ihop under omrörning tills sockret löst sig. Lägg i matfettet och låt det smälta. Rör i kryddorna, tag av kastrullen från plattan och låt svalna.

Blanda bikarbonaten med 7-9 dl av mjölet, rör i matfettblandningen och arbeta ihop degen.

Pudra över mjöl och täck degen med en handduk eller med plastfolie. Låt stå svalt över natten.

Kavla ut tunt direkt på smord plåt eller på bakbordet. Bakplåtspapper går även det bra. Tag ut figurer.

Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i mellan 8 och 10 minuter. Lossa pepparkakorna från plåten direkt efter gräddning. Låt dem svalna, antingen på plåten eller på galler. Tänk på att kakorna är mjuka innan de kallnat, så låt dem svalna plant.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av PepparkaksAnna
17 december 2012

Detta blev inte alls bra. Fick slänga. Alldeles för mycket vatten. Blev seg och lös som en bröddeg.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

kokasylt.se

Kaffedrinkar

Höj värmen!

Höj temperaturen med en värmande kaffedrink!

kaffedrinkar.se


Bagels

Fyllda bagels

Den som vill vakna mjukt i helgen räcker upp en hand! Hembakade bagels fyllda med färskost gör frukost till fest.

Bagels är ringformade bröd som får sin speciella karaktär av att först kokas och sedan gräddas i ugn. Med matiga fyllningar passar amerikanska bagels fint som frukost, till lunch eller i picknickkorgen.

En klassisk bagel fylls gärna med färskost, smaksatt med pepparrot. Elvis sägs ha älskat jordnötssmör och sylt men den som tar ett säkert kort väljer bagels fyllda med brie eller matiga bagels med avokado och keso. Oavsett fyllning imponerar du garanterat med hembakade bagels!

 bagelsrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...