Pepparkakor, grundrecept

Det här receptet har vi använt varje jul så länge jag kan minnas. Kryddigt, knaprigt och enkelt att lyckas med!

Du behöver

  • 5 1/2 dl farinsocker
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 1 1/2 dl vatten
  • 300 g smör
  • 1 1/2 msk kanel, malen
  • 1 msk ingefära, malen
  • 1 msk bikarbonat
  • 1/2 msk kryddnejlika, malen
  • ca 1 1/2 l vetemjöl (900 g)

Gör så här:

Stor sats, cirka 250 pepparkakor (antal beroende på storlek och tjocklek)

Koka upp vatten, sirap och farinsocker i en kastrull. Lägg i smöret och låt det smälta ner. Ta kastrullen från värmen och låt blandningen kallna.

Blanda kryddor och bikarbonat med en del av mjölet. Rör ner detta först och sedan mer mjöl, sammanlagt cirka 850 gram. Blanda till en deg och låt stå kallt över natten i en skål eller gryta med lock. Det går bra att degen står längre än över natten.

Ta upp en bit av degen och arbeta den smidig med lite av mjölet om det behövs. Använd mjöl på kaveln och bakbordet. Vänd degen några gånger medan du kavlar! Kavla ut till cirka 1-2 millimeters tjocklek, ta ut kakor med mått och lägg på en smord plåt. Pepparkakorna gräddas i cirka 8-10 minuter i 175 graders ugnsvärme. Passa dem noga! Lossa kakorna försiktigt efter någon minut med en stekspade eller liknande och lägg dem att svalna på galler.

 

Garnera gärna med skållad mandel innan pepparkakorna gräddas. Lägg mandlarna i kokande vatten och låt ligga någon minut. Ta upp dem, låt svalna lite och tryck ut dem ur skalen. Halvera längs med och lägg en halv mandel på pepparkakan.


Tips:

 

 

 

  • ta fram lite deg åt gången,den är lättare att bearbeta när den är sval
  • lägg pepparkakorna med lite avstånd på plåten, de flyter ut lite grann
  • vänd degen några gånger när degen kavlas så lossnar den lättare
  • kavla med lätt hand
  • använd stekspade i metall eller liknande till att lyfta och lossa kakorna
  • enklast är att ta bort degen mellan de former man tagit ut och sedan lossa formerna

Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
9 december 2017

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakabullar

Andra bullar

Vem kan motstå nybakade bullar? Nu öppnar bakabullar.se, sajten med våra favoritrecept på bullar!

bakabullar.se

Scones

Ost- och olivscones

Ost- och olivscones blir en matig fika! Eller ett gott tilltugg till salladen.

scones.se


Frukostbullar

Nygräddat till frukost

Låt frukostbullarna jäsa över natten och njut av nybakade grahamsbullar utan att behöva stiga upp tidigt.

Doften av nybakat bröd förgyller verkligen morgonen. Har du gott om tid passar en omgång tekakor perfekt men många gånger vill man inte vänta på att bullarna ska jäsa. Och just lång jästid gör ju brödet mera smakrikt. Är det riktig bråttom finns alltid scones men om du vill ha klassiska brödbullar går det bra att jäsa dem över natten. Baka grahamsbullar eller grova fiberbullar som sakta får jäsa över natten och gräddas på morgonen – smart, gott och nybakat!

 frukostbullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...