![]() ![]() Pepparkakor, grundrecept![]() Det här receptet har vi använt varje jul så länge jag kan minnas. Kryddigt, knaprigt och enkelt att lyckas med! Du behöver
Gör så här:Stor sats, cirka 250 pepparkakor (antal beroende på storlek och tjocklek) Koka upp vatten, sirap och farinsocker i en kastrull. Lägg i smöret och låt det smälta ner. Ta kastrullen från värmen och låt blandningen kallna. Blanda kryddor och bikarbonat med en del av mjölet. Rör ner detta först och sedan mer mjöl, sammanlagt cirka 850 gram. Blanda till en deg och låt stå kallt över natten i en skål eller gryta med lock. Det går bra att degen står längre än över natten. Ta upp en bit av degen och arbeta den smidig med lite av mjölet om det behövs. Använd mjöl på kaveln och bakbordet. Vänd degen några gånger medan du kavlar! Kavla ut till cirka 1-2 millimeters tjocklek, ta ut kakor med mått och lägg på en smord plåt. Pepparkakorna gräddas i cirka 8-10 minuter i 175 graders ugnsvärme. Passa dem noga! Lossa kakorna försiktigt efter någon minut med en stekspade eller liknande och lägg dem att svalna på galler.
Garnera gärna med skållad mandel innan pepparkakorna gräddas. Lägg mandlarna i kokande vatten och låt ligga någon minut. Ta upp dem, låt svalna lite och tryck ut dem ur skalen. Halvera längs med och lägg en halv mandel på pepparkakan.
![]()
![]() 9 december 2017
![]() ![]() ![]() ![]()
|
|