Pepparkakor, grundrecept

Det här receptet har vi använt varje jul så länge jag kan minnas. Kryddigt, knaprigt och enkelt att lyckas med!

Du behöver

  • 5 1/2 dl farinsocker
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 1 1/2 dl vatten
  • 300 g smör
  • 1 1/2 msk kanel, malen
  • 1 msk ingefära, malen
  • 1 msk bikarbonat
  • 1/2 msk kryddnejlika, malen
  • ca 1 1/2 l vetemjöl (900 g)

Gör så här:

Stor sats, cirka 250 pepparkakor (antal beroende på storlek och tjocklek)

Koka upp vatten, sirap och farinsocker i en kastrull. Lägg i smöret och låt det smälta ner. Ta kastrullen från värmen och låt blandningen kallna.

Blanda kryddor och bikarbonat med en del av mjölet. Rör ner detta först och sedan mer mjöl, sammanlagt cirka 850 gram. Blanda till en deg och låt stå kallt över natten i en skål eller gryta med lock. Det går bra att degen står längre än över natten.

Ta upp en bit av degen och arbeta den smidig med lite av mjölet om det behövs. Använd mjöl på kaveln och bakbordet. Vänd degen några gånger medan du kavlar! Kavla ut till cirka 1-2 millimeters tjocklek, ta ut kakor med mått och lägg på en smord plåt. Pepparkakorna gräddas i cirka 8-10 minuter i 175 graders ugnsvärme. Passa dem noga! Lossa kakorna försiktigt efter någon minut med en stekspade eller liknande och lägg dem att svalna på galler.

 

Garnera gärna med skållad mandel innan pepparkakorna gräddas. Lägg mandlarna i kokande vatten och låt ligga någon minut. Ta upp dem, låt svalna lite och tryck ut dem ur skalen. Halvera längs med och lägg en halv mandel på pepparkakan.


Tips:

 

 

 

  • ta fram lite deg åt gången,den är lättare att bearbeta när den är sval
  • lägg pepparkakorna med lite avstånd på plåten, de flyter ut lite grann
  • vänd degen några gånger när degen kavlas så lossnar den lättare
  • kavla med lätt hand
  • använd stekspade i metall eller liknande till att lyfta och lossa kakorna
  • enklast är att ta bort degen mellan de former man tagit ut och sedan lossa formerna

Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
9 december 2017

Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Långpannekaka

Morot, apelsin + choklad

Snabb–bakat som räcker åt alla? Apelsindoftande morotskaka i långpannan!

morotskaka.com

Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

lasagne.nu


Quesadillas

Vardagstacos

Till helgen står tacos på menyn i många svenska hem - varför inte en vanlig vardag? Quesadillas med keso och härligt rökig smak blir gott till soppa eller som matigt mellanmål.

Två varma tortillabröd med ost och en god fyllning mellan kan knappast bli fel. Prova quesadillas med majs och tacosås eller en annorlunda fyllning med kapris och ajvar. Med köttfärs och tortillas som blev över från helgens tacos görs gratinerade enchiladas som garanterat går hem hos barnen. Mera helg mitt i veckan!

 tacorecept.nu


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...