Pepparkakor, grundrecept

Det här receptet har vi använt varje jul så länge jag kan minnas. Kryddigt, knaprigt och enkelt att lyckas med!

Du behöver

  • 5 1/2 dl farinsocker
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 1 1/2 dl vatten
  • 300 g smör
  • 1 1/2 msk kanel, malen
  • 1 msk ingefära, malen
  • 1 msk bikarbonat
  • 1/2 msk kryddnejlika, malen
  • ca 1 1/2 l vetemjöl (900 g)

Gör så här:

Stor sats, cirka 250 pepparkakor (antal beroende på storlek och tjocklek)

Koka upp vatten, sirap och farinsocker i en kastrull. Lägg i smöret och låt det smälta ner. Ta kastrullen från värmen och låt blandningen kallna.

Blanda kryddor och bikarbonat med en del av mjölet. Rör ner detta först och sedan mer mjöl, sammanlagt cirka 850 gram. Blanda till en deg och låt stå kallt över natten i en skål eller gryta med lock. Det går bra att degen står längre än över natten.

Ta upp en bit av degen och arbeta den smidig med lite av mjölet om det behövs. Använd mjöl på kaveln och bakbordet. Vänd degen några gånger medan du kavlar! Kavla ut till cirka 1-2 millimeters tjocklek, ta ut kakor med mått och lägg på en smord plåt. Pepparkakorna gräddas i cirka 8-10 minuter i 175 graders ugnsvärme. Passa dem noga! Lossa kakorna försiktigt efter någon minut med en stekspade eller liknande och lägg dem att svalna på galler.

 

Garnera gärna med skållad mandel innan pepparkakorna gräddas. Lägg mandlarna i kokande vatten och låt ligga någon minut. Ta upp dem, låt svalna lite och tryck ut dem ur skalen. Halvera längs med och lägg en halv mandel på pepparkakan.


Tips:

 

 

 

  • ta fram lite deg åt gången,den är lättare att bearbeta när den är sval
  • lägg pepparkakorna med lite avstånd på plåten, de flyter ut lite grann
  • vänd degen några gånger när degen kavlas så lossnar den lättare
  • kavla med lätt hand
  • använd stekspade i metall eller liknande till att lyfta och lossa kakorna
  • enklast är att ta bort degen mellan de former man tagit ut och sedan lossa formerna

Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
9 december 2017

Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Lasagne

Lasagne bolognese

Klassiker vinner i längden. Ingenting slår en lasagne bolognese.

lasagne.nu

Efterrätter

Klassiskt!

En god efterrätt kan lyfta vilken måltid som helst! Varför inte en klassisk pudding?

efteratter.se


Fars dag 10 november

Frukost på sängen till far

Glöm de hårda presenterna, far vill vakna mjukt på Fars dag på söndag! Då är det hembakade honungsgifflar som smakar allra bäst.

Smyg upp tidigt på söndagsmorgonen, duka brickan fint med duk och kanske ett ljus. Kaffekopp med fat och så ett fat nybakta doftande gifflar. Tycker pappa bäst om gifflar fyllda med nötkräm eller med honung? Eller kanske någon av varje sort? Gifflarna är också perfekta att servera till fika senare på dagen.

Om farsan är av det hälsosamma slaget kan det passa bättre med uppfriskande smoothie. Mixa snabbt ihop smoothie med hallon eller kanske blåbär! Fars dag börjar bäst med fin frukost på sängkanten.

 bakabullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...