KristyrDet är kul att baka pepparkakor, men att dekorera dem med kristyr kan vara minst lika roligt! Du behöver
Gör så här:Florsocker med mycket klumpar kan siktas. Rör ihop äggvita, florsocker och ättiksprit i en skål och färga eventuellt med några droppar karamellfärg. Vispa blandningen slät, gärna med elvisp, och lägg i en spritspåse. Har man ingen sprits kan man klippa av ett hörn på en kraftig plastpåse. Dekorera pepparkakorna och låt stelna. Blir kristyren för lös, tillsätt lite florsocker för att få den fastare. Är den för hård hjälper det med mer äggvita.
Prova också att göra kristyränglar: spritsa former med kristyren på ett bakplåtspapper. Tryck fast en bit band lagt i en ögla och lägg ett bokmärke ovanpå. Se till att det fastnar. Låt torka - och kom ihåg att kristyren blir skör! MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! SmåkakorKnapriga småkakor till finfikan!Störst är inte alltid bäst. Klassiska småkakor är svårslagna på kakfatet, prova spröda mandelkakor med russin! Sylt och saft av jordgubbarJuni månads bästa: jordgubbarna!Jordgubbarna hänger röda i trädgården och på självplock. Utanför alla mataffärer snubblar man över stånd, fyllda med små lådor med lockande gubbar. Passa på när de är billiga och färska och koka syltgrytan full med jordgubbssylt! Tillsammans med rabarber i sylt piggas jordgubbarna upp av syrligheten. Dessa båda godsaker i lika delar är goda i saft också. Och glöm inte att ta en paus mellan saftande och syltande, i sällskap med en skål jordgubbar och mjölk. Hembakat bröd
Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd?
Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Glace au four
Glass i ugn?
Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
|
|