hej jag har vid flera tillfällen bakat pepparkakor, där pepparkaksdegen blivit torr och smulig, och inte alls gått att forma, vad gjorde jag för fel?
- Diana
Kan gissa på följande: För lite fett eller vätska i degen. För kall deg, degen har legat i kylskåp och inte riktigt hunnit bli så varm så den håller samman när den kavlas. För mycket mjöl i degen?
Kommentar av
Martina
19 december 2012
Läste frågan här ovan. Vad gör jag för att rädda en sådan deg, mer än att ta fram den i rumstemperatur i tid?
Redaktionens kommentar
Svårt att lösa. Bäst är att packa in degen tätt i plast så den inte torkar. Du kan försöka knåda in mera vatten i degen men den brukar bli blibbig.
Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!
Visst ska blåbärssylt kokas, men med alldeles färska blåbär i korgen gör vi blåbärssmoothie!
Egentligen är det inte svårare än blåbär med mjölk, som är så himmelskt gott. Fast honung och vanilj gör smoothie med blåbär till något alldeles särskilt. Prova också belgiska våfflor med vispgrädde, blåbär och nyslungad honung! Eller blåbärspaj? Lite belöning med en gång vill man väl ha efter en myggig dag i skogen! Och så kokar vi förstås in så mycket blåbärssylt det bara går, att spara till höstens och vinterns grötskålar eller pannkaksfester.
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Glace au four
Glass i ugn?
Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.
Läste frågan här ovan. Vad gör jag för att rädda en sådan deg, mer än att ta fram den i rumstemperatur i tid?