Klassiska pepparkakor

Klassiska, goda och lättbakade pepparkakor. Bara att sätta igång!

Du behöver

  • 1 1/2 dl vatten
  • 4 dl socker
  • 300 g margarin eller smör
  • 1 dl sirap
  • 1 msk malda kryddnejlikor
  • 1 msk malen kanel
  • 1 msk malen ingefära
  • 12 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Gör så här:

cirka 150 st

Ugn 225 grader, gräddningstid 5-6 minuter

Blanda bakpulvret med hälften av mjölet.

Koka upp vatten och socker. När sockret har löst sig tillsätter du sirap, fett och alla kryddor. Låt sockerblandningen svalna ordentligt innan du rör i mjölblandningen. Stjälp upp den lösa degen på bakbordet och knåda in resten av mjölet.

Lägg tillbaka degen i en bunke och strö över lite mjöl innan du täcker med en handduk och låter degen stå svalt över natten.

Kavla ut degen tunt, gärna direkt på den smorda bakplåten och ta med mått ut kakorna.

Grädda i 5 till 6 minuter i 225 graders ugnsvärme. Lyft bort pepparkakorna från plåten så fort den kommit ur ugnen, gärna med en stekspade. Låt kakorna svalna på galler och förvara i plåtburk i rumstemperatur.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Therese
9 december 2012

Blev jättebesviken, tyckte inte alls pepparkakorna blev goda, dessutom blev de antingen jätteljusa eller på gränsen till brända (när jag försökte få lite bättre färg på dem).

Kommentar av Vicki
1 december 2012

Jättebra recept! Degen var lätt att baka ut och kakorna smakade gudomligt! Recepten rekommenderas starkt!

Kommentar av viktor
21 november 2011

mm va goda

Svar av johan
21 november 2011

skräll


Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

hembakatbrod.se

Kycklingrecept

Grillat är godast!

Färdiggrillad kyckling i påse från butiken? Nej tack! Laga rödlöksfylld kyckling med yoghurt i stället!

kycklingrecept.nu


Smak av höst

Höstsmaker inför Halloween

Värm upp senhösten med rykande varm äppelglögg! Bjud in till en skönt avslappnad höstfest i helgen.

Göra en pumpalykta inför Halloween? Bra idé! Det behövs både ljus och värme såhär i slutet av oktober. Men släng inte bort fruktköttet! Ljuvligt len och väldigt lättlagad är pumpasoppa som passar bra att servera till förrätt. Huvudrätten kan också få smak av pumpa - prova ett recept på pizza med pumpa, fetaost och oliver. Eller laga piroger som går bra att förbereda. Och glöm inte äppelglöggen: rekommenderas framför brasan!

 halloweenrecept.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...